تحصیل در رشته پر طرفدار حقوق و اخذ پروانه وکالت در ترکیه (Obtaining a lawyer’s license in Turkey) در میان بسیاری از کشورهای مهم جهان از جمله ترکیه از طرفداران زیادی برخوردار است و جزو یکی از پرتقاضاترین رشتههای تحصیلی در ترکیه است. در این نوشته از موسسه مهاجرتی دایان در باره پروانه وکالت با ما باشید.
به همین جهت رشته حقوق در برترین دانشگاههای ترکیه ارائه میشود. متقاضیان با انتخاب این رشته و تحصیل در ترکیه علاوه بر اینکه در یکی از بهترین دانشگاههای جهان ادامه تحصیل میدهند، بلکه میتوانند در پایان تحصیلات خود صاحب یکی از بهترین و پر درآمدترین شغلهای ترکیه شود. این امر در حالی رخ میدهد که آزمون ورود به دانشگاههای ترکیه بسیار سادهتر از کنکور سراسری در ایران است.
آزمون وکالت در ترکیه
در ترکیه مصاحبه هیچگونه مصاحبه شفاهی آزمونی با عنوان آزمون وکالت برای اخذ پروانه وکالت در ترکیه انجام نمیشود. در ترکیه اگر لیسانس حقوق دارید، قادرید در همان شهری که اقامت مینمایید، درخواست کتبی نوشته و به کانون وکلای آن شهر ارائه دهید.
اگر واجدالشرایط دریافت، پروانه وکالت باشید. بد نیست بدانید که تعداد پذیرفتگان رشتهی حقوق در دانشگاهها در هر شهر از کشور ترکیه، محدود و کم است. به همین دلیل، برای آن تعداد از دانشجویان که لیسانس این رشته را دارند، امکان دریافت پروانه وکالت وجود خواهد داشت.
در ترکیه به جای اینکه آزمون به اشکال کتبی و شفاهی برگزار شود، شرایطی سلبی در نظر گرفته شده است که اگر فردی، آن موارد را نداشته باشد، قادر به دریافت پروانهی وکالت خواهد بود.
شرایط اخذ پروانه وکالت در ترکیه
یکی از این شرایط محروم نبودن از حقوق اجتماعی است؛ یعنی فرد، محکومیتی که متعاقب آن از حقوق و مزایای اجتماعی خود محروم شده باشد، نداشته باشد. فرد متقاضی اخذ پروانه وکالت نباید سابقهای از جرایم خاص مانند سرقت، کلاهبرداری و جرایم علیه قانون اساسی کشور ترکیه داشته باشد.
اگر فردی بیش از 2 سال حبس داشته باشد، و آن را نیز سپری کرده باشد، باز هم امکان دریافت پروانهی وکالت وجود نخواهد داشت.
اگر خواهان دریافت پروانه وکالت، در شغلی اشتغال داشته باشد که قابل جمع با شغل وکالت نباشد، یعنی از نظر عرفی مناسب با شأن یک وکیل نباشد، امکان دریافت پروانهی وکالت را نخواهد داشت.
در این رابطه افراد شاغل در زمینههای بازاریابی بیمه، بنگاهداری، کارهای روزمزد و با حقوق ماهیانه ثابت و همچنین سایر مشاغلی که با شان وکالت در تضاد باشد، امکان دریافت پروانه وکالت را نخواهند داشت. همچنین در صورتی که شخصی ورشکسته شده باشد و هنوز اعاده اعتبار نکرده باشد نیز نخواهد توانست پروانه وکالت دریافت کند. مورد دیگر معلولیت جسمی و ذهنی است و منظور معلولیتی است که به طور مستمر مانع از انجام وظایف وکالتی فرد میشود.
تفاوت آزمون وکالت در ایران و ترکیه
اخذ پروانه وکالت و پذیرفته شدن به عنوان یک وکیل در کشور ترکیه، محدودیتهای فراوانی دارد و شرایط سختی برای آن وجود دارد؛ چرا که این کشور به وکالت نه با نگاه کسبوکار بلکه به چشم شغلی عمومی که خدمات عمومی مانند قضاوت ارائه میدهد، نگاه میکند، زیرا یک وکیل حتی اجازه ندارد تجارت و بنگاهداری داشته باشد.
ولی مشاغلی مانند نماینده مجلس، عضویت در شورای شهر، عضویت در هیئتهای علمی دانشکدههای مرتبط با حقوق و تدریس در رشتههای مرتبط را برای شخص وکیل جایز میداند. اجازه تدریس صرفا محدود به دروس مرتبط با رشته حقوق است و وکیل در این کشور حتی نمیتواند به تدریس رشتههای غیر مرتبط با کارش همچون حسابداری و .. مشغول باشد و تنها در حیطه کاری و تحصیلی خود اجازهی تدریس دارد.
تاییدیه وکالت در ترکیه
آزمون شفاهی خطای زیادی دارد و ممکن است برخورد سلیقهای در آن صورت بگیرد، پس جهت اخذ پروانه وکالت آزمون شفاهی وجود ندارد؛ ولی پیش از صدور پروانه کارآموزی وکالت، رئیس کانون وکلای شهر مورد نظر، به یکی از وکلای شهر ماموریت میدهد تا ظرف پانزده روز کاری در مورد متقاضی وکالت، تحقیقات انجام داده و به خوبی مشخص نماید که وی به کارهای خلاف شأن وکالت، اشتغال نداشته باشد.
پس برداشتهای شخصی و قضاوتهایی که میتواند بر اساس سلایق شکل گیرد در این تصمیم گیری نقشی ندارند. ولی با توجه به اهمیت موضوع، دو وکیل طی جلساتی، او را در رابطه با اخلاق وکالت راهنمایی مینمایند. پس از ادای سوگند متقاضی، تاییدیهای نیز در این رابطه به وی داده میشود. این تاییدیه، نشان دهنده این است که متقاضی دریافت پروانه وکالت در این رابطه توجیه شده است.
آزمون ورود به مشاغل حقوقی ترکیه
دانشجوهای حقوقی که از سال ۲۰۲۰ به بعد وارد رشته حقوق میشوند طبق قانون مصوب ۲۰۱۹ ، بعد از اتمام لیسانس، باید در آزمون ورودی مشاغل حقوقی شرکت نمایند. انها برای قبولی باید حداقل نمره ۷۰ از ۱۰۰ بگیرند. این آزمون عمومی بوده و برای مشاغلی مثل سردفتری، وکالت، قضاوت و سایر مشاغل حقوقی در نظر گرفته شده است.
با قبولی در این آزمون، افراد واجد شرایط مشاغل مرتبط میتوانند در آن شغل شروع به کار کنند.»
وکالت در ترکیه برای ایرانی ها
بسیاری از وکلا و دانشجویان و فارغ التحصیلان حقوق در ایران علاقهمند به اخذ پروانه وکالت در ترکیه هستند. اخذ پروانه وکالت در کشور ترکیه دو شرط اصلی دارد:
- تابعیت و یا شهروندی ترکیه
- داشتن لیسانس حقوق مورد تایید وزرات علوم ترکیه
از این رو هموطنان ایرانی باید توجه داشته باشند که:
- گام اول برای اشتغال به وکالت در این کشور اخذ اقامت ترکیه و یا شهروندی ترکیه است.
- بسیاری از مدارک لیسانس حقوق اخذ شده در کشور ایران برای شرکت در آزمون ورودی مشاغل حقوقی ترکیه مورد تایید نیست.
وکیل ایرانی در ترکیه
وکلای ایرانی بدون اخذ پروانه وکالت، تابعیت یا شهروندی ترکیه اجازه کار ندارند، اما میتوانند در شرکتها و موسسات،مشاوره بدهند. همچنین دیگر امکان شغلی برای ایرانیان تحصیل کرده رشته حقوق در ترکیه امکان معاضدت برای شهروندان ایرانی است.
کلام پایانی
به خاطر شرایط بسیار ایدهآل زندگی در شهرهای مهم کشور ترکیه و به رسمیت شناختن وضعیت تابعیت دوگانه توسط این کشور، ایرانیهای فراوانی خواهان مهاجرت و زندگی در ترکیه هستند. در موسسه مهاجرتی دایان بهترین متخصصان مهاجرتی متقاضیان مهاجرت را با کمترین انرژی و زمان به اهداف مهاجرتی خود می رسانند.
همچنین در صورت تمایل به خرید و فروش ملک در ترکیه مشاوران خبره ما در خدمت شما هستند تا با راهنماییهای کارشناسانه و دلسوزانه شما را در انتخاب و خرید مطمئن و بیدغدغه بهترین ملک و اخذ اقامت ترکیه همراهی کنند. از اینکه تا پایان این مطلب درباره اخذ پروانه وکالت در ترکیه همراه ما بودید صمیمانه از شما سپاسگزاریم.