ترکیه دارای دو نوع دانشگاه خصوصی و دولتی است که هزینه تحصیل در دانشگاه های خصوصی این کشور، بسیار بیشتر از دانشگاه های دولتی آن است. زبان تحصیل در پذیرش دانشگاه دولتی ترکیه، ترکی است و متقاضیان برای تحصیل در این دانشگاه ها باید رزومه خوبی داشته باشند. تحصیل در اکثر دانشگاه های ترکیه ترم-واحدی است و ترم پاییز از ماه اکتبر و ترم بهاره از ماه جولای شروع می شود. ما در این مقاله قصد داریم تا مطالبی درباره شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه (Admission requirements for Turkish universities) را شرح دهیم. برای آشنایی بیشتر با این موضوع تا انتها همراه ما باشید:
بررسی شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه
شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه برای افراد متقاضی مناسب است. اما به طور کلی برای تحصیل در دانشگاه خصوصی باید مدرک زبان آیلتس یا تافل ارائه کنید. برخی از دانشگاه ها ممکن است، از شما بخواهند که نمره قبولی را با شرکت در آزمون های GRE، SAT یا GMAT کسب کنید. حداقل معدل لازم برای تحصیل در دانشگاه های خصوصی 16 است و متقاضی برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه باید مراحل زیر را طی کند:
- تکمیل و ارسال فرم پذیرش دانشگاه
- ارسال مدارک مورد نیاز به دانشگاه
- درخواست اقامت و نوع زبان تحصیلی
- ارسال ترجمه مدارک مورد نیاز
شرایط تحصیل در مقطع کارشناسی دانشگاه های ترکیه
دانش آموزان پس از اتمام دوره آموزشی می توانند در مقاطع کاردانی و کارشناسی تحصیل کنند. این دوره ها معمولا 2 تا 4 سال طول می کشد در موضوعات و رشته های مختلف برگزار می شود. اکثر رشته های این دوره ها به زبان ترکی ارائه می شود. اما برخی از دوره ها به زبان انگلیسی نیز وجود دارد. برای تحصیل در این دوره ها، داشتن مدرک آیلتس در سطح 5.5 تا 6 الزامی است. البته برخی از دانشگاه ها با انجام مصاحبه سطح زبان دانشجو را ارزیابی می کنند.
شهریه در دانشگاه های دولتی بسیار کم است، و حدود 100 تا 300 دلار در سال می باشد. اما برای تحصیل در دانشگاه خصوصی باید بین 8 تا 25 هزار دلار شهریه در نظر بگیرید. البته این هزینه بسته به رشته و دانشگاه می تواند متفاوت باشد. برای اطلاع از شرایط تحصیل در رشته پزشکی و سایر رشته ها در ترکیه، می توانید از مجموعه دایان گروپ راهنمایی و مشاوره دریافت کنید.
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه های ترکیه
اگر قصد پذیرش دانشگاه های ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد را دارید، می توانید از میان رشته های مختلف، رشته مورد علاقه خود یا رشته مرتبط با آن را در مقطع کارشناسی انتخاب کنید. برخی از این رشته ها در این کشور، به زبان ترکی و برخی دیگر به زبان انگلیسی تدریس می شوند. مدارک تحصیلی و شرایط پذیرش در ترکیه به دانشگاه و رشته ای که انتخاب می کنید، بستگی دارد.
بنابراین بهتر است قبل از هر اقدامی به سایت دانشگاه مراجعه نمایید. یک مدرک کارشناسی ارشد دو ساله حدود 1000 تا 3000 دلار در سال هزینه دارد. شهریه سالانه دوره های ارائه شده به زبان ترکی بین 500 تا 1000 دلار است. در فهرست زیر تعدادی از محبوب ترین رشته های کارشناسی ارشد در ترکیه، آورده شده است:
- مدیریت کسب و کار
- حقوق
- روابط بین المللی
- اقتصاد سیاسی بین المللی
- مطالعات فرهنگی
- مدیریت صنعتی
- مهندسی صنایع
- فناوری اطلاعات
- حسابداری
- زیست شناسی مولکولی و ژنتیک
تحصیل در مقطع دکترا دانشگاه های ترکیه
دوره دکترا در ترکیه بین 3 تا 4 سال به طول می انجامد. مدت تحصیل در این مقطع بسته به رشته تحصیلی می تواند کوتاهتر یا بیشتر باشد. کسب معدل بالا در مقطع کارشناسی ارشد همراه با ارائه مدارک و شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه، برای مقطع دکترا بسیار مهم است. داشتن مقالات پذیرفته شده در isi نیز از موارد تاثیر گذار است . معمولاً افراد دو سال اول تحصیل خود را در کلاس شرکت می کنند و دو سال دیگر را صرف پایان نامه دکتری خود می کنند.
کار همزمان با تحصیل در ترکیه
برای همه ی دانشجویانی که هدفشان پذیرش دانشگاه های ترکیه است، و به دنبال کسب شرایط لازم برای پذیرش دانشگاه های ترکیه هستند، امکان کار همزمان با تحصیل بسیار حائز اهمیت است. به این ترتیب دانش آموزان می توانند بخشی از هزینه های تحصیل و زندگی خود را تامین کنند. اما در نظر داشته باشید که دانشجویان مجاز به کار تمام وقت نیستند و بسته به مدرک تحصیلی خود می توانند بین 20 تا 30 ساعت در هفته به فعالیت اقتصادی بپردازند.
فرصت های شغلی پاره وقت زیادی در این کشور وجود دارد. علاوه بر این، بسیاری از اساتید با استفاده از کمک دانشجویان به عنوان دستیار آموزشی یا پژوهشی، معمولاً کمک هزینه را به عنوان وجهی برای خود در نظر می گیرند. البته بهتر است هزینه های زندگی و تحصیل در سال اول را پیش بینی کنید تا بتوانید ضمن آشنایی با محیط، تمرکز کافی روی تحصیل خود داشته باشید. زیرا موفقیت در تحصیل معمولاً هدف اصلی شما از مهاجرت بوده است.
مدارک لازم برای اخذ اقامت تحصیلی در ترکیه
مدارک مورد نیاز برای پذیرش در ترکیه بسته به رشته، دانشگاه و مدرک شما متفاوت است. پس از تایید درخواست شما، می توانید برای اخذ ویزای دانشجویی اقدام کنید. شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که آیا اخذ ویزای تحصیلی ترکیه برای رفتن به ترکیه برای تحصیل ضروری است؟ بله، اگر چه شما می توانید برای مقاصد گردشگری بدون ویزا وارد کشور شوید، اما برای تحصیل به ویزا نیاز دارید. در زیر لیستی از مدارک عمومی مورد نیاز برای دریافت ویزا آمده است:
- یک پاسپورت معتبر با حداقل شش ماه اعتبار ارائه دهید
- نامه پذیرش
- جلد نامه
- 4 قطعه عکس
- توانایی مالی
- بیمه
تابعیت پس از پایان دوره تحصیلی در ترکیه
پس از اتمام تحصیل در دانشگاه های ترکیه می توانید به دنبال کار و اخذ مجوز کار در ترکیه باشید. نکته ای که باید در نظر داشت این است که تسلط شما به زبان ترکی تا حد زیادی تضمین کننده کار شما در مقطع کارشناسی ارشد و یکی از شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه است.
در ابتدا اقامت به مدت یک سال برای شما صادر می شود. پس از این یک سال می توانید سه سال دیگر اقامت خود را در ترکیه تمدید کنید و پس از این سه سال اقامت شش ساله برای شما صادر می شود. طبق قوانین ترکیه، فردی که 8 سال در ترکیه بوده و 6 سال کار کرده باشد می تواند برای اقامت دائم اقدام کند.
جمع بندی
ما در این مقاله مطالبی شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه را در اختیار شما قرار دادیم. بر اساس آخرین رتبه بندی، پاسپورت ترکیه در رده بیست و چهارم قرار دارد و با آن می توان بدون نیاز به ویزا به ۷۹ کشور جهان سفر کرد. در واقع شما می توانید علاوه بر پذیرش دانشگاه های ترکیه، اقامت دائم و این ویزا معتبر را نیز کسب کنید. امیدواریم از مطالعه این مطالب اطلاعات مفیدی کسب کرده باشید.